FORMU DOLDURUN BİZ SİZİ ARAYALIM
FILL IN THE FORM, WE'LL CALL YOU
Formu doldurduktan sonra en az 24 saat içinde size geri dönüş sağlanacaktır. Return will be provided within 24 hours.
  • NC 1
  • Genel Arapça
  • İng Kampanya
  • Ürdün
  • Arapça Ekim
  • ing yeni üst
  • Arapça mütercim
  • Bayanlara özel ileri
  • özel ders
  • alteust

Haberler

Basında Biz

Hollanda ve Bulgaristan'daki üniversitelerle anlaşma imzalayan Akdemİstanbul, Üniversite tahsili yapmak isteyen her lise mezununa; o ülkelere gitmeden İstanbul'da üniversite tahsili imkanı sunuyor. (21.01.2014 - Haber365.com)

 

Türkiye'de Uzaktan Üniversite Eğitimi Programı uygulayan ve merkezi Fatih'de bulunan Akdemistanbul'un Genel Müdürü Dr. Muhammed Ağırakça ile Akdemistanbul'u konuştuk. 

Dr. Muhammed Akaç ile söyleşimiz şöyle sürdü:

 

Akdemİstanbul ne zaman ve kim tarafından kuruldu?

Akdemistanbul'u 2009'da Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyelerinden babam, Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ile birlikte kurduk. Babam kamu hizmetine dönünce Akdemİstanbul'un başına ben geçtim. Babamdan da, diğer öğretim üyelerinden aldığımız gibi eğitim danışmanlığı hizmeti alıyoruz.

AKDEMİSTANBUL VE UZAKTAN ÜNİVERSİTE PROGRAMI

Akdemİstanbul, ne iş yapar?


Yurtdışında bulunan İslam Üniversiteleri ile (Hollanda ve Bulgaristan) anlaşmalar yapıyoruz. O üniversitelerde okumak isteyen lise mezunlarına, adı geçen ülkelere gitmeden biz kayıt yapıyoruz. Evraklarını ve özlük işlerini takip ediyoruz ve o üniversitelerin eğitim programlarını ülkemizde uyguluyoruz. Yani İslami ilimler üniversitelerinde okumak isteyen öğrenciler, burada o tahsili yapmış oluyorlar. Yani biz o üniversitelerin (Hollanda'da bulunan İslamic Unuversity of  Europe ve Bulgaristan'da bulunan European Polytecnical University) İslami İlimler ve Arap Dili Bölümlerinin ders programlarını burada uyguluyoruz. Onların Türkiye Temsilciliğini ve Sınav merkezi görevini üsleniyoruz. 

 

ÖĞRENCİLERİMİZ BURADA EĞİTİM ALIYOR VE BURADA SINAVA GİRİYORLAR


Sınav meselesini nasıl hallediyorsunuz?

Sınav zamanı o üniversitelerin temsilcileri ve yetkilileri buraya geliyorlar ve sınavlara iştirak ediyorlar. Öğrenciler, vize ve bitirme sınavlarına burada giriyorlar. Onlar akamedik bakımdan bu sınavlara müşahitlik yapıyorlar. Bizim yaptığımız, bir nevi uzaktan üniversite eğitim programları ve öğrenciler sınavlara burada girmiş oluyorlar. 

Uzaktan üniversite programı ne demek?

Öğrenciler, üniversitelerin bulunduğu ülkeye gitmeden, o üniversitelerin eğitim programlarını burada alıyorlar. Sınavlara burada giriyorlar. O üniversitelerin eğitim programlarını biz alıyoruz, akamedik kariyeri koruyarak o üniversitelerin eğitim müfredatına uygun eğitim programı sunuyoruz. Bu anlamda az önce sizin sorduğunuz "üniversite gibi" bir eğitim programımız var. 

Üniversitenin programını uygulayan bir kurumuz. Ama tabii ki resmi olarak bir üniversite değiliz. Üniversitelere danışmanlık yapan bir firmayız. Bu modelde çalışan Türkiye'de çok az kurum var. 

Akdemİstanbul için Türkiye'de bir ilk diyebilir miyiz?

Diyebilirsiniz. Bunun ortaya çıkış sebebi de, aslında üniversite okuyamayan gençlerin bu ihtiyacını gidermektir. Hala bu gençlik kitlesi var. 

Nasıl yani?

Mesela bir gencimiz üniversitede okumak istiyor ama okuyamıyor. Biz bütün alanlarda çalışmıyoruz. Sadece spesifik alanlarda çalışıyoruz. Bizim Akdemistanbul'u marka kuruluş haline getiren de, özellikle İslami ilimler ve Arapça eğitimindeki üniversite programlarıdır. Çalıştığımız üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinin programlarını biz alıyoruz. İslami ilimlerle ilgili programlarını biz burada uyguluyoruz. 

BİRİ HAZIRLIK, ÜÇÜ LİSANS, TOPLAM 4 YIL EĞİTİM

Kurumunuzda okuyan öğrenciler, hocalarla yüzyüze görüşebiliyor mu?


Öğrencilerimiz birlikte çalıştığımız hocalarla kesinlikle görüşüyorlar. Zaten ağırlıklı olarak yabancı hocalar dil dersi veriyor. Mesela dil kurslarına iştirak eden öğrenciler, üniversiteye kayıt yaptırdıktan sonra buraya geliyorlar ve derslere devam ediyorlar. 14 haftalık ders programı bitince üniversitelerin temsilcileri ve yetkilileri geliyorlar. 

Vize sınavlarına iştirak ediyorlar. 2 hafta sınavlar sürüyor. Kısa bir tatil ve sonra yine dersler başlıyor. 14 haftalık ders programı bitince yine vize sınavları oluyor. Böylece tıpkı bir üniversite öğrencisi gibi 28 haftalık akademik ders alıyorlar. Sınavlarını da burada oluyorlar. Buradaki 4 yıllık eğitimini bitiren öğrenciler, mezun oluyorlar. 

İSLAM ÜNİVERSİTELERİNE, ARAP DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMLERİNE KAYIT YAPIYORUZ

İslam Üniversitesi'nin hangi bölümlerine kayıt yapıyorsunuz ve ders programı uyguluyorsunuz?


Biz 4 yıllık eğitim programı olan Hollanda'daki İslam Üniversitesi'nin  İslami İlimler Fakültesi'ne kayıt yapıyoruz. Bunun bir yılı hazırlık, 3 yılı lisans eğitimi oluyor. Yine Bulgaristan'daki Üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı bölümüne kayıt yapıyoruz. Bu da bir yılı hazırlık, 3 yılı lisans eğitimi olmak üzere toplam 4 yıl sürüyor. 

Yine Bulgaristan'da bulunan üniversitenin 1 yıl İngilizce hazırlık, 3 yıl İngilizce Psikoloji Lisansı bölümüne kayıt yapıyoruz. Ayrıca isteyen her yaştan insana ve üniversite öğrencisine arapça dil kurslarımız var. 

60 ÖĞRETİM ÜYESİ, 1200 ÖĞRENCİMİZ VAR

Bu derslere giren toplam kaç öğretim üyeniz var?


Eğitime Destek Danışmanlığı aldığımız öğretim üyeleri dışında toplam 60 öğretim üyemiz var. Bunların büyük bir bölümü akademisyen olarak derslere giriyorlar. Arapça ve İngilizce derslerine girenlerin yüzde 60'ı yabancı akademisyenler. 

Öğrenci miktarınızı açıklar mısınız?

600 öğrenci dil kurslarımıza devam ediyor, 600 öğrenci de İslami ilimler bölümünde okuyor. Yani derslere devam eden toplam 1200 öğrencimize hizmet sunuyoruz. Fatih Akşemseddin Caddesi'ndeki merkez binamız dışında, Başakşehir ilçesi'nde de binamız var. Kurumumuz dışında da hizmet sunduğumuz yerler var. 

LİSE VEYA İMAM HATİP MEZUNU OLMAK YETERLİ

Akdemİstanbul'da okumak için ÖSS'ye girmek ve belli bir puanı almak şart mı?


Hayır, bizim böyle bir şartımız yok. Akdemİstanbul'un anlaşması olan üniversitelere kayıt yaptırmak için, ÖSS'ye girmeden, Lise ve İmam-Hatip Lisesi mezunu olmak yeterli. 

Öğrencilerden eğitim hizmeti karşılığında ne kadar ücret alıyorsunuz? 

Öğrencilerin kayıt yaptırdığı ve okuduğu bölümlere göre ücret de değişiyor. Ortalama 4 bin lira yıllık ücret alıyoruz. Mesela Dil Kursu'na gelenler kur sistemiyle ders aldıkları için, kur ücreti ödüyorlar. Bu da bir kur 120 ders saatinden oluşuyor ve 3 ay sürüyor. Dil kursu alanlar, aylık 250-260 lira ödüyorlar. Hafta içi ve hafta sonu kurslarımız var. 

 

TERCÜMANLIK VE MEDYA ARAPÇASI BÖLÜMÜ MEZUNLARI KOLAY İŞ BULUYOR


Akdemistanbul'dan mezun olanlara, YÖK tarafından diğer üniversitelerle denklik veriliyor mu?

Hayır, şimdilik denklik verilmiyor. Ancak buradan mezun olan öğrencilerimiz, piyasada çok kolay iş bulabiliyorlar. Özellikle Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olanlar TRT Arapça kanalında, Anadolu Ajansı'nda haber sitelerinde, medya kuruluşlarında rahat iş bulabiliyorlar. Çünkü piyasada modern veya medya dilinden Arapça öğreten kurum pek yok gibi.

Biz bütün teknolojiyi kullanıyoruz. Projeksiyondan akıllı tahtaya, interaktif medyadan CD'lere, her türlü kaynağı kullanıyoruz. Mesela bizde Mütercim-Tercümanlık ve Medya Arapçası diye bölümler var. Yine bu öğrencilerimiz, sağlık sektöründe ve turizm sektöründe kolay iş bulabiliyorlar. Özel okullarda, kolejlerde Arapça dersi verebiliyorlar. 

Dersliklerde kaç öğrenci aynı anda ders yapıyor?

Yabancı dil öğretimi için bir sınıfta ideal olanı 15 öğrencidir. Ancak biz 20 kişilik sınıflarda ders veriyoruz. 

ÜRDÜN'DE PRATİK İMKANI

Özellikle dil dersi alan öğrencileriniz yabancı ülkelerde de pratik yapıyor mu?


Evet, tam 6 haftalık yabancı ülkede pratik imkanı sunuyoruz. Eskiden Mısır ve Suriye'ye de öğrenci götürüyorduk. Şimdi her iki ülke karışık olduğu için, yanlız Ürdün'e pratik için öğrencilerimizi götürüyoruz. Orada pratik yapma imkanı buluyorlar. 

 

Kaynak: Selami Çalışkan/haber365-Özel

BİZ SİZİ ARAYALIM
S: Akdem Telif Hakları ve Tercüme Ajansı’nda...