Bu sene ikincisi düzenlenen Hac ve Umre Akademisi Eğitimlerinin amacı bu alanda bilgili, deneyimli bay ve bayan rehberler yetiştirmektir. (Yeni Akit - 09 Mayıs 2014)
Hac ve Umre ibâdeti insanların belki de ömürlerinde bir kere yapabilecekleri bir ibâdet. Buibâdette insanların yanında iyi bir yol arkadaşı olması gerektiğinden yola çıkarak “İyi Rehber Nasıl Yetiştirilir?” sorusuna cevap aradık. Bir Hacı adayının yahut umrecinin ibâdetinden sorumlu olacak kişi elbette bu konuda her türlü bilgiye sahip olmalıydı. Bu rehberin her türlü donanıma sahip olması, tecrübe edinmeden tecrübe sahibi olması, yapacağı işin kolay ve zor yönlerini bilmesi gerekiyordu. Bu eğitimlerin hepsini farklı kategorilerle rehber adaylarına sunduk. 144 saatlik eğitimin dört ana dersi şöyle;
► Hac ve Umre Fıkhı,
► Siyer Mekanları,
► Sektör Yöneticileri,
► Arapça.
Hac ve Umre Fıkhı dersini Avrupa İslam Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Şerafeddin KALAY Hac ve Umre fıkhına dair bir eğitim veriyor. Bu derste hac ve umre ibadetinde yaşanan güncel problemler, çözüm yolları, rehberin izlemesi gereken yollar gösteriliyor. İbadetin ruhunu yakalamak için fıkhının iyi bilinmesi ve iyi bildirilmesi gerektiğinden dolayı eğitimin büyük bir kısmını bu derse ayırdık.
Siyer Mekanları derslerimizi ise rehberlerin çeşitli bilgi sahibi olması ve bakış açılarını geliştirmek için farklı hocalar ile yaptık. Hocalarımız; Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet AĞIRAKÇA, (Bestur Turizm) Nihat ABALIOĞLU, ( İlahiyatcı ) Yasin YAĞCI
Hac ve Umre de İrşat Derslerinin konukları ile işlenen derslerde ise Mekke ve Medine’nin Manevi iklimine yolculuk ettik, katılımcılarımız ise Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Dekan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Kutlay, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Abdullah Tırabzon, (İkram Turizm) Dr. İbrahim Çetin, (Haremeyn Turizm) Ahmet Ziya İbrahimoğlu, (İkram Turizm) Fatma Çetin.
Her hafta bir sektör yöneticisini konuk ettiğimiz derste iyi bir rehber nasıl olmalıdır sorusuna farklı kişilerden farklı cevaplar bulduk. Böylelikle rehber adayları sektördeki ihtiyaca göre kendilerini geliştirme şansı buldular. Kriz anında neler yapılabilir, hacı adayı ve umreci bir rehberden ne bekler, şirketin rehber ile olan ilişkisi nasıldır, iş başvurusunda aranan kriterler nelerdir gibi sorulara da cevap buldular. Derslerimize konuk olan Sektör Yöneticileri; Ahmet ÖZDEMİR (İklim Turizm) , Abdussamet TOPÇU (Tavaf Turizm), Nevzat ALTINER (Emin Turizm), Ahmet VANLIOĞLU (Beti Turizm), Selim HACIOĞLU (Bestur Turizm)
Arapça derslerimiz rehberlerin Mekke ve Medine’de ihtiyaçları olan noktalardaki Arapça pratik bilgisini geliştirmek için önemli. Pasaport kontrol noktalarında, Kâbe ve Mescid-i Nebevî’de görevlilerle iletişimde ihtiyaç olunan Arapça bilgileri veriliyor. Bunun yanı sıra hacı adayları ve umrecilerin hasta olabilme ihtimallerine karşılık Sağlık Arapçası Eğitimi veriliyor. Hacı adayı hasta olduğunda doktora gidildiğinde doktor ile konuşulan diyalog, yoldaki taksici ile yapılacak olan diyalogları uygulamalarıyla birlikte bu eğitimde yapıyoruz. Arapça dersimizi değerli hocamız Hatice KALAY veriyor.
Derslerimiz İstanbul ili Fatih İlçesinde ki Akdemistanbul Eğitim kurumlarında gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Mukaddes Diyar'a yol tutacak mü’min kardeşlerimiz için Sosyal Medya da ; Hacc ve Umre ibadetleri hakkında bilgi vermek, “Harem i Şerif te” namazların duyurularını, imamların ve müezzinlerin isimlerini, ayrıca ziyaret yerlerini teferruata dalmadan ve anlaşılabilecek bir üslûb ile paylaşımlar yapmaktayız.
Tahmininizden daha fazla istifade edeceğinizi umuyoruz.
Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.